Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право самостійно розподіляти чистий річний дохід, визначений у річній податковій декларації, по кожному місяцю окремо

Формула Захисту успішно відстояла інтереси приватного нотаріуса в суді першої та апеляційної інстанції за позовом до Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області про визнання протиправним та скасування вимоги щодо сплати ЄСВ у збільшеному розмірі.

Визнаючи протиправним та скасовуючи вимогу податкового органу суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, визнали правомірною правову позицію адвокатів, яка полягала в тому, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, сплачують єдиний соціальний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року на підставі даних річної податкової декларації. При цьому, враховується кількість календарних місяців, у яких отримано дохід (прибуток).

Базою нарахування єдиного внеску є чистий оподатковуваний дохід (прибуток), зазначений у податковій декларації, поділений на кількість календарних місяців, протягом яких він отриманий.

Суд зазначив, що чинне законодавство не містить норм, які б визначали базу нарахування єдиного внеску як результат арифметичної операції ділення суми доходу, отриманого платником єдиного внеску за рік, на кількість календарних місяців.

Тому,  фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, в тому числі приватні нотаріуси, мають право самостійно визначати розмір суми доходу (прибутку), отриманого в кожному окремому місяці, на підставі даних річної податкової декларації.