Формула Захисту в інтересах клієнта оскаржила постанову слідчого про закриття кримінального провадження

  Оскаржувана постанова була прийнята слідчим у зв'язку з відсутністю в діях осіб складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.190 КК України (шахрайство).

   Задовольняючи скаргу на постанову про закриття кримінального провадження, суд зазначив, що в оскаржуваній постанові слідчий детально описує правовідносини, які склалися між потерпілою та іншими фізичними особами з приводу кредитного та іпотечного договорів, описує яким чином право власності на квартиру потерпілої перейшло до інших осіб. Разом з тим, слідчий не робить ніяких висновків про те, чому він вважає, що в діях осіб, за якими потерпіла втратила право власності на квартиру, відсутній склад злочину.

  Кримінальна відповідальність за статтею 190 КК України настає за заволодіння чужим майном або придбання права на нього шляхом обману або зловживання довірою. При цьому, з метою обману чи використання довірливих стосунків можуть використовуватися і різні цивільно-правові відносини.

   Слідчий не навів у постанові ніяких даних перевірки шляхом проведення слідчих дій заяви потерпілої та не розкрив відомостей, які повідомили йому допитані під час досудового слідства особи.

   Крім того, всупереч ч.6 ст.110 КПК України постанова слідчого виготовлена не на офіційному бланку.

   Таким чином, судом встановлено, що оскаржувана постанова винесена передчасно, постанова не містить мотивів її прийняття та обґрунтованості.