Суд в третє скасував незаконну постанову слідчого про закриття одного і того ж кримінального провадження.

            Суд в третє скасував незаконну постанову слідчого про закриття одного і того ж кримінального провадження.

            В інтересах клієнта, яка визнана потерпілою по кримінальному провадженню за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України (шахрайство вчинене в особливо великих розмірах або групою осіб), було подано скаргу на постанову слідчого про закриття кримінального провадження.

            Постановами слідчого від 04.04.2017 року та від 02.06.2017 року, які в подальшому були скасовані ухвалами слідчого судді, кримінальне провадження двічі закривалось.         15.09.2017 року потерпіла знову отримала копію постанови слідчого від 06.07.2017 року про закриття кримінального провадження фактично з тих же підстав.

            Вважаючи постанову слідчого незаконною та необгрунтованою, такою, що не містить будь-яких обгрунтувань та мотивів прийняття рішення про закриття кримінального провадження, постановленою передчасно, тобто без проведення всіх необхідних слідчих дій, в інтересах потерпілої було подано скаргу про скасування незаконної постанови до суду.

            Слідчий суддя, заслухавши сторін кримінального провадження, перевіривши матеріали скарги та матеріали кримінального провадження, зазначив про наступне.

            Згідно п.3 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення слідчого про закриття кримінального провадження — заявником, потерпілим, його представником чи законним представником.

            В провадженні слідчого відповідного відділу поліції ГУ НП в Харківській області перебувало кримінальне провадження від 12.03.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.190 КК україни, внесеному до ЄРДР за заявою громадянки К., та по якому вона визнана потерпілою.

            В ході досудового розслідування потерпілою були заявлені слідчому клопотання, а саме: про накладення арешту на майно, про допит свідків, про витребування доказів, про зміну кваліфікації кримінального правопорушення. Всі ці клопотання були слідчим задоволені. Проте, як вбачається з матеріалів кримінального повадження слідчим не були проведені всі ті слідчі дії, що заявлені у клопотаннях потерпілої.

            06.07.2017 року слідчим знову була винесена постанова про закриття вищезазначеного кримінального провадження у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.190 КК України (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому).

            Згідно положень ч.2 ст.9 КПК України слідчий зобов'язаний всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом'якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

            Закриття кримінального провадження є одним із способів його остаточного вирішення, а тому провадження має закриватися після всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи та оцінки всіх зібраних та перевірених доказів.

            Відповідно до положень ст.110 КПК України постанова слідчого про закриття кримінального провадження має бути мотивованою, її зміст повинен відповідати фактичним обставинам справи.

            З огляду на доводи скарги та матеріали кримінального провадження, слідчий суддя прийшов до висновку, що постанова слідчого про закриття кримінального провадження є необгрунтованою та передчасною, оскільки в ході досудового розслідування не були здійснені всі необхідні слідчі дії, досудове розслідування проведене поверхнево та неповно.

            За таких обставин, суд задовольнив скаргу в інтересах потерпілої та в третє скасував незаконну постанову про закриття одного і того ж кримінального провадження.