Верховний Суд підтвердив незаконність дій державної податкової інспекції у спорі з приватним нотаріусом - клієнтом Формули Захисту.



Верховний Суд погодився із судом апеляційної інстанції про безпідставність донарахування податковим органом єдиного соціального внеску із застосуванням штрафних санкцій самозайнятій особі — приватному нотаріусу Харківського міського нотаріального округу.

Касаційний  адміністративний Суд у складі Верховного Суду прийшов до висновку, що контролюючий орган здійснив невірне тлумачення   ст. 7 Закону  та вийшов за межі дійсного змісту цієї статті, а саме – база нарахування єдиного внеску визначена відповідачем на рівні середньомісячного доходу, що не відповідає вимогам законодавства.

Колегія суддів Верховного Суду зазначила, що у відповідності до положень пункту 2 частини першої статті 7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"  для приватних нотаріусів базою нарахування єдиного внеску є чистий оподаткований дохід, отриманий від їх діяльності за результатами календарного року і зазначений у податковій декларації за відповідний рік, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", стаття 2 якого встановлює виключність регулювання саме ним бази нарахування єдиного внеску, не містить норм, які б визначали базу нарахування єдиного внеску як результат арифметичної операції ділення суми доходу, отриманого платником єдиного внеску за рік, на кількість календарних місяців.

Спірне рішення контролюючого органу не утримує в собі підставу визначення єдиного внеску, що доводить його невідповідність критеріям, встановленим частиною третьою статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме, не зазначена підстава визначення єдиного внеску спірним рішенням, що вказує на прийняття його необґрунтовано, з порушенням принципу добросовісності та пропорційності, у зв’язку з чим обґрунтовано скасовано судом апеляційної інстанції.