Судом скасовано реєстрацію права власності на об'єкт незавершеного будівництва в якому клієнту Формули Захисту належать майнові права.



Задовольняючи адміністративний позов суд встановив, що право власності на об’єкт незавершеного будівництва (офісно — торгівельний центр) було зареєстровано державним реєстратором на підставі рішення Господарського суду Харківської області, яким за юридичною особою визнано право власності на будівельні матеріали та конструктивні елементи у вигляді об'єкту незавершеного будівництва, яке в подальшому було скасовано судом апеляційної інстанції, а в позові юридичної особи (заявника) - відмовлено.

Крім того, рішення державного реєстратора не відповідало змісту рішення Господарського суду Харківської області.

Відповідно до пункту 2 статі 5 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” у разі, якщо законодавством передбачено прийняття в експлуатацію нерухомого майна, державна реєстрація прав на таке майно проводиться після прийняття його в експлуатацію у встановленому законодавством порядку.

Заявником не було подано державному реєстратору разом із заявою про державну реєстрацію документів, які б свідчили про прийняття в експлуатацію об'єкта будівництва.

Також, державним реєстратором не були виготовлені шляхом сканування з подальшим їх розміщенням у Державному реєстрі прав копії документів, поданих заявником для державної реєстрації.

Всупереч пунктам 67, 68 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 року за № 1127, на момент прийняття оскаржуваного рішення, заявником не подано документів, що свідчать про наявність договору оренди земельної ділянки під об'єктом будівництва на час реєстрації речових прав, а поданий договір був укладений з іншою особою та термін його дії закінчився ще у 2015 році.

На момент прийняття оскаржуваного рішення державним реєстратором не було встановлено і чинність дозволу на виконання будівельних робіт.

При цьому, згідно договору про участь у будівництві даний об'єкт до моменту завершення будівництва і введення його в експлуатацію знаходиться у спільній власності всіх учасників будівництва та забудовника. На момент укладення договору позивач виконав свої зобов'язання та вніс вклад у повному обсязі.

За таких обставин, оскаржуване рішення державного реєстратора порушує права позивача, як учасника спільної діяльності з будівництва даного об'єкту, який знаходиться в спільній сумісній власності.