Суд скасував незаконну постанову прокурора про зняття арешту з нерухомості.

 

В інтересах клієнта Формули Захисту скасовано постанову прокурора про скасування арешту з нерухомості та зобов’язано слідчого виконати вимоги Ухвали суду про накладення арешту на майно.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Так, на стадії досудового розслідування судом було прийнято ухвалу про арешт нерухомого майна. Після прийняття слідчим постанови про закриття кримінального провадження, прокурором прийнято постанову про  скасування арешту з нерухомості.

В подальшому, судом було скасовано постанову слідчого про закриття кримінального провадження, а досудове розслідування продовжено.

Однак, ухвала суду про арешт майна, яка є чинною та судом не скасована, органом досудового розслідування так і не виконана.

Таким чином, скарга є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

За таких обставин, судом скасовано постанову прокурора та зобов'язано слідчого виконати вимоги ухвали суду про арешт майна, про що повідомити заявника (потерпілу) у кримінальному провадженні.