Суд визнав майнові права клієнта на квартири та паркомісце в незавершеному будівництві.

Судом задоволено позов учасника спільного будівництва про визнання майнових прав на квартири та одне місце для паркування об’єкту незавершеного будівництва -  багатоквартирного житлового будинку.

Відповідно до обставин даної справи позивач на підставі укладених договорів  про участь у будівництві повністю виконав свої зобов’язання, вклад у будівництво сплатив в повному розмірі. Натомість, забудовник будівництво у встановлені строки не закінчив, майнові права позивача на спільне майно не визнавав та оспорював, розпорядився спільним майном без згоди інших учасників будівництва, зокрема позивача.

Відповідно до статті 1130 Цивільного кодексу України, за договором про спільну діяльність сторони (учасники) зобов'язуються спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення певної мети, що не суперечить законові. Спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без об'єднання вкладів учасників.

Відповідно до частини другої статті 1131 ЦК України, умови договору про спільну діяльність, у тому числі координація спільних дій учасників або ведення їхніх спільних справ, правовий статус виділеного для спільної діяльності майна, покриття витрат та збитків учасників, їх участь у результатах спільних дій та інші умови визначаються за домовленістю сторін, якщо інше не встановлено законом про окремі види спільної діяльності.

Також, статтею 177 ЦК України встановлено, що об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага. Майном як особливим об'єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки.

Майнові права є неспоживчою річчю. Майнові права визнаються речовими правами відповідно до ст. 190 ЦК України.          

У статті 3 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність на Україні» зазначено, що майнові права - це будь-які права, пов'язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі й ті, які є складовими частинами права власності (права володіння, розпорядження та користування), а також інші специфічні права та право вимоги.

Верховним Судом України у постанові № 6-168цс12 від 30.01.2013р. визначено майнове право як «право очікування», яке є складовою частиною майна як об'єкта цивільних прав. Майнове право - це обмежене речове право, за яким власник цього права наділений деякими, але не всіма правами власника майна, і яке свідчить про правомочність його власника отримати право власності на нерухоме майно або інше речове право на певне майно у майбутньому.

Таким чином, позивач набув відповідно до умов договорів та вищезазначених положень законодавства - майнові права на квартири та одне місце для паркування в об'єкті будівництва, який до завершення будівництва та введення його в експлуатацію знаходиться в спільній власності всіх учасників спільної діяльності.

Рішення суду про визнання майнових прав на квартири та парко місце в об’єкті будівництва є ефективним засобом захисту порушених прав позивача, оскільки дозволить йому в подальшому отримати право власності на вищевказане майно після завершення будівництва та введення об’єкту в експлуатацію в установленому законодавством порядку.