Верховний Суд підтвердив незаконність наказу ДФС про проведення перевірки приватного нотаріуса — клієнта АО “Формула Захисту”.

За обставинами справи, в інтересах клієнта був поданий адміністративний позов до Головного управління Державної фіскальної служби у Харківській області про визнання протиправним та скасування Наказу “Про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки самозайнятої особи — приватного нотаріуса Вовчанського районного нотаріального округу Харківської області”.

В обґрунтування позову було зазначено, що наказ є неправомірним, оскільки у контролюючого органу відсутні докази виявлення фактів, які б свідчили про порушення нотаріусом податкового, валютного та іншого законодавства, а тому підстав для направлення до нотаріуса відповідного запиту про надання інформації та документального підтвердження не було. Наведений наказ контролюючого органу не містить підстав для проведення перевірки, обов'язковість зазначення яких випливає з п.п. 78.1.1, 78.1.4 п.78.1 ст.78 Податкового кодексу України, а посилання лише на норми закону без зазначення підстав, визначених в них, свідчить про порушення порядку призначення такої перевірки.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду, залишеною без змін постановою Харківського апеляційного адміністративного суду, позов задоволено повністю. Протиправний наказ органу ДФС скасовано.

Суд першої інстанції, з рішенням якого погодився суд апеляційної інстанції, дійшов висновку, що підстав для прийняття наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки позивача у ГУ ДФС у Харківській області не було, оскільки судом встановлено невідповідність направленого позивачу запиту про подання інформації вимогам податкового законодавства.

Не погодившись із рішеннями судів першої та апеляційної інстанції, контролюючий орган подав касаційну скаргу, де посилаючись на порушення судами норм матеріального права, просив скасувати судові рішення та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог приватного нотаріуса.

Переглядаючи судові рішення Колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду погодилась з висновками судів першої та апеляційної інстанції про невідповідність направленого позивачу запиту про надання інформації та документального підтвердження вимогам податкового законодавства, а також про відсутність у зв'язку з цим підстав у податкового органу для прийняття наказу про проведення перевірки приватного нотаріуса.

Верховним Судом зокрема зазначено, що контролюючим органом не було доведено та надано належних доказів, які б свідчили про наявність фактів порушення позивачем податкового, валютного та іншого законодавства, та/або недостовірних даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків та які, відповідно до вимог податкового законодавства, обов'язково мають бути зазначені у письмовому запиті контролюючого органу про надання пояснень та їх документального підтвердження.

У письмовому запиті, що складається контролюючим органом на підставі п.73.3 ст.73 та п.п. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України, крім наведення підстав для надсилання запиту, переліку інформації, яка запитується, та переліку документів, які пропонується надати, необхідно також обов'язково зазначати: факти, що свідчать про порушення платником податків законодавства, з наведенням конкретних норм податкового та іншого законодавства, яке порушено; відомості, які є джерелом інформації щодо конкретних фактів порушення платником податків податкового та іншого законодавства та підтверджують підстави для направлення інформації.

Верховний Суд звернув увагу, що призначаючи перевірку за наявності отриманих пояснень, контролюючий орган зобов’язаний проаналізувати такі пояснення, і довести, що такі, за результатом аналізу, є недостатніми для спростування інформації наявної у контролюючого органу про можливі порушення законодавства з боку самозайнятої особи. Однак, відсутність таких обґрунтувань з боку контролюючого органу, свідчить про відсутність у нього обґрунтованих підстав, передбачених п.п.  78.1.1. п. 78.1  ст.  78 Податкового кодексу Україн,и для призначення перевірки приватного нотаріуса.

 

З повним текстом постанови Верховного суду, можна ознайомитись за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/76033399.