Цивільний шлюб. Формальність чи юридична необхідність офіційної реєстрації шлюбу.

Сьогодні багато пар не надають значення факту реєстрації шлюбу. Деякі з забобонним причин в принципі мають негативне ставлення до церемоніальним процедурам. У зв'язку з чим, досить часто виникає питання, які плюси і мінуси створення сім'ї без реєстрації шлюбу? Спробуємо розібратися на конкретних прикладах.

Практично кожному знайома ситуація, коли доводиться давати згоду на оформлення другого чоловіком угод купівлі-продажу або іпотеки майна, придбаного в період шлюбу. Така згода, засвідчується нотаріусами. У разі відсутності в паспорті штампу про реєстрацію шлюбу, нотаріусу необхідно заяву про те, що особа у шлюбі не перебуває і спільно однією сім'єю з жінкою або чоловіком не проживає, спільне господарство ні з ким не веде. Дані вимоги ґрунтуються на статті 3 Сімейного кодексу України, згідно з якою створення сім'ї можливе як на підставі офіційно зареєстрованого шлюбу, так і на інших підставах, не заборонених законом і не суперечать моральним засадам суспільства.

Серед інших підстав Закон вказує спільне проживання чоловіка і жінки однією сім'єю. Тому, незалежно від факту реєстрації шлюбу кожен із подружжя має рівні права і обов'язки, що має на увазі і рівність у майнових відносинах.

Основою ж майнових відносин вважаються положення про те, що будь-яке майно придбане в період шлюбу або проживання спільно однією сім'єю, належить подружжю на праві спільної сумісної власності незалежно від того, за чиї гроші воно було придбано. І не має значення, що один з них мав можливість для самостійного заробітку в цей період часу, а інший ні. Звідси і вимога Закону про можливе розпорядженні спільною сумісною власністю подружжя виключно за їх обопільною згодою. Навіть статутний капітал та майно приватного підприємства, сформовані одним з подружжя за рахунок спільної сумісної власності подружжя, вважаються об'єктом їх спільної сумісної власності.

Таким чином, незалежно від факту офіційної реєстрації шлюбу у чоловіка і жінки, які проживають однією сім'єю і не перебувають в іншому зареєстрованому шлюбі, виникають взаємні та рівні права і обов'язки подружжя, в тому числі і майнові.

На перший погляд, все зрозуміло з правами подружжя. Але не все!

При оформленні спадщини, ситуація протилежно інша. Справа в тому, що до першої черги спадкоємців разом з батьками та дітьми спадкодавця, Закон відносить тільки того чоловіка, який перебував з спадкодавцем в офіційному, тобто зареєстрованому шлюбі. Так звані "фактичні подружжя", які проживають зі спадкодавцем однією сім'єю протягом останніх п'яти років і не перебувають в іншому зареєстрованому шлюбі, є спадкоємцями лише четверту черги. Відповідно, пропускають спадкоємців другої і третьої черги, серед яких рідні брати і сестри, бабусі і дідусі, рідні дядьки і тітки спадкодавця.

Ось і виходить , що законодавець з одного боку, наділяє фактичного подружжя за життя однаковими майновими правами і обов'язками в період їх спільного проживання однією сім'єю на рівні з офіційним подружжям, а з іншого боку, при оформленні спадщини одним з подружжя пережили іншого, відсутність реєстрації шлюбу відсуває майнові права фактичного чоловіка в далеку перспективу.

 Все це нагадує подвійні стандарти. Як вже раніше згадувалося, сім'я створюється не тільки на підставі офіційного шлюбу, але й інших, не заборонених законом підставах, що не суперечать моральним засадам суспільства. Право вибору таких підстав залишається за чоловіком і жінкою, які прийняли рішення про створення сім'ї. А це означає, що проживання чоловіка і жінки однією сім'єю без реєстрації шлюбу у випадку, коли жоден з них не перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі, ніяк не може суперечити моральним засадам нашого суспільства. Отже, є законною підставою створення сім'ї.

Незважаючи на це, відсутність реєстрації шлюбу часто призводить до серйозних майновим втрат при оформленні спадкових прав. Навіть у тих випадках, коли спадкодавець не перебував ні з ким у зареєстрованому шлюбі і факт наявності сім'ї без реєстрації шлюбу не викликає ні в кого сумнівів, на майно можуть претендувати "далекі" родичі. І тут без судових спорів вже не обійтися.

Виникає питання, чи можна ставити в залежність реалізацію майнового права людини від способу створення сім'ї? Упевнений, що можна.

Реєструвати шлюб чи ні, вирішувати кожному особисто, так як це справа суто індивідуальна і обставини, що впливають на прийняття рішення, може бути безліч. Ясно одне, що зміна на законодавчому рівні черговості з четвертого на перший при оформленні спадщини фактичними подружжям, що проживали зі спадкодавцем однією сім'єю протягом останніх п'яти років, за умови відсутності у них інших зареєстрованих шлюбів, дозволило б захистити майнові права фактичного подружжя у відповідності з тими основами, які регулює інститут створення сім'ї в нашому суспільстві.