01.10.12р.

- На думку Конституційного Суду України, приватне підприємство (або його частина), засноване одним із подружжя, - це окремий об'єкт права спільної сумісної власності подружжя, до якого входять усі види майна, у тому числі вклад до статутного капіталу та майно, виділене з їх спільної сумісної власності.
Таким чином, Конституційний Суд України дійшов висновку, що статутний капітал та майно приватного підприємства, сформовані за рахунок спільної сумісної власності подружжя, є об'єктом їх спільної сумісної власності.
    До прийняття даного Рішення судова практика виходила з Постанови Пленуму Верховного суду України від 21.12.2007 року за № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя», в якій зазначалося що у відповідності до положень статей 57,  61  Сімейного кодексу, ст. 52  Цивільного кодексу України майно приватного підприємства чи фізичної особи - підприємця  не  є  об'єктом  спільної  сумісної  власності подружжя. Інший із  подружжя  має  право  тільки  на  частку  одержаних доходів від цієї діяльності.