Порядок про помилування

28 вересня 2012 р. Міністерство юстиції України видало наказ № 1439/5 «Про затвердження Порядку подання до Адміністрації Президента України матеріалів за клопотаннями засуджених про помилування та виконання указів Президента України про помилування». Порядок визначає механізм підготовки матеріалів за клопотаннями засуджених про помилування і подання їх до Управління з питань помилування Адміністрації Президента України Державною пенітенціарною службою України та виконання указів Президента України про помилування згідно з Положенням про порядок здійснення помилування, затвердженим Указом Президента України від 16 вересня 2010 року N 902.

            Відповідно до цього Порядку помилування засуджених здійснюється у виді: заміни довічного позбавлення волі на позбавлення волі на строк не менше двадцяти п'яти років; повного або часткового звільнення від відбування як основного, так і додаткового покарання; заміни покарання або невідбутої його частини більш м'яким покаранням.

            Отже, особи, засуджені до довічного позбавлення волі, позбавлення волі на певний строк, обмеження волі, арешту, клопотання про помилування Президенту України подають через адміністрацію установи виконання покарань (адміністрацію слідчого ізолятора), оформлене власноруч в довільній формі. До клопотання про помилування особи, засудженої до довічного позбавлення волі, позбавлення волі на певний строк, обмеження волі, арешту, додаються: анкета засудженого за встановленою формою; копії вироків, ухвал і постанов суду, які є підставою для відбування покарання засудженим; копія повідомлення про набрання вироком, ухвалою або постановою законної сили; характеристика на засудженого; відомості про заохочення та стягнення; виписка з медичної карти; відомості про наявність майнового позову, який підлягає стягненню, та стан відшкодування заподіяних злочином збитків. У характеристиці на засудженого відображаються його поведінка за період відбування покарання, ставлення до праці із викладеною думкою адміністрації і, як правило, спостережної комісії або служби у справах дітей про доцільність помилування, а також інші документи і дані, що мають значення для розгляду питання про застосування помилування.

            Клопотання засудженого про помилування та підготовлені до нього документи надсилаються окремою справою на кожного засудженого до Управління з питань помилування Адміністрації Президента України супровідним листом, підписаним начальником установи або особою, яка виконує його обов'язки, не пізніше 15 днів з дня реєстрації клопотання. Засуджений ознайомлюється із копіями документів, які додаються до клопотання засудженого про помилування, під особистий підпис, що проставляється на копії супровідного листа до Управління, після чого вони долучаються до особової справи засудженого.

            Адміністрація установи, одержавши наказ про помилування, негайно ознайомлює з ним засудженого під підпис, про що робиться відповідний запис на звороті наказу із зазначенням дати ознайомлення та проводить звільнення помилуваної особи в день одержання наказу, відповідно до вимог ст. 153 КВК України. Наявність у засудженого заборгованості, несвоєчасне проведення з ним розрахунку та інші причини не можуть бути підставою для затримки його звільнення.

            Адміністрація установи, одержавши повідомлення Управління про відхилення клопотання про помилування засудженого, ознайомлює його під особистий підпис на повідомленні, після чого долучає повідомлення до особової справи засудженого.