Порядок проставлення апостиля в Міністерстві юстиції України

Порядком проставлення апостиля  в Міністерстві юстиції України на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, та підготовки Міністерством юстиції України нотаріально оформлених документів для подальшої консульської легалізації, визначається процедура проставлення апостиля в Мінюсті на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформлюються нотаріусами України, та підготовки Мінюстом нотаріально оформлених документів для подальшої консульської легалізації.

Так, проставлення апостиля  на документах та  підготовка нотаріально оформлених документів для подальшої консульської легалізації здійснюються за заявою особи, яка подає такі документи.

Для проставлення апостиля фізичні особи та представники юридичних осіб подають до Мінюсту документ, який посвідчує особу, заяву, документи, на яких потрібно проставити апостиль, документ про внесення плати за проставлення апостиля або оригінал та копію документа, що підтверджує право на звільнення від сплати.

При подані до Мін’юсту нотаріально оформлених документів для подальшої консульської легалізації, фізичні особи подають документ, який посвідчує особу, та заяву, а представники юридичних осіб подають документ, який посвідчує особу, довіреність або інший документ, що підтверджує повноваження діяти від імені цієї юридичної особи, та заяву.

Строк розгляду документів, поданих для проставлення апостиля, становить:   

.для документів, поданих безпосередньо фізичною особою, від імені чи на імя якої вони складені, або її родичами, за умови документального підтвердження родинних чи шлюбних відносин, - 1 робочий день;

.для документів, поданих іншими особами або представником юридичної особи, - 5 робочих днів.

     Строк підготовки документів для подальшої консульської легалізації становить 3 робочі дні.

 

 Розроблення даного порядку сприятиме  реалізації Правил проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затверджених наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України від 05 грудня 2003 р. № 237\803\151\5, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 12 грудня 2003 р. за № 1151/8472, та Інструкції про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном, затвердженої наказом Міністерства закордонних справ України від 04 червня 2002 р. № 113, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України  26 червня 2002 р. за № 535\6823.