Плата за приєднання до мереж суб’єктів природних монополій

Так, в статті 1 Закону України «Про електроенергетику» закріплюються визначення таких термінів, як електропередавальна організація; місце приєднання (точка приєднання) електроустановки; місце забезпечення (точка забезпечення) потужності (замовленої до приєднання); приєднання електроустановки; розвиток електричних мереж; стандартне приєднання; ставка плати за стандартне приєднання.

Відтепер встановлюється обов’язок державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії за письмовим зверненням заявника надавати висновок щодо технічної обґрунтованості вимог технічних умов на приєднання. До основних завдань та повноважень національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, додано розроблення та затвердження правил приєднання електроустановок до електричних мереж, типових форм договорів про приєднання, типових форм технічних умов, методики розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж та порядку фінансування послуг з приєднання електроустановок до електричних мереж.

Закон доповнено статтею 17-2, яка регулює питання плати за приєднання електроустановок до електричних мереж. Так, вартість послуг з приєднання розраховується електропередавальною організацією у порядку, передбаченому методикою розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж, і обґрунтовується витратами, необхідними для будівництва та/або реконструкції електромереж від місця приєднання електроустановки замовника до місця забезпечення потужності.

У разі спорудження або реконструкції будівель, доріг, мостів, інших об’єктів архітектури роботи з перенесення повітряних і підземних електричних мереж, теплових мереж та інших об’єктів електроенергетики виконуються власником цих об’єктів електроенергетики (а не замовниками будівництва і реконструкції, як було раніше), але за рахунок замовників будівництва або реконструкції будівель, доріг, мостів, інших об’єктів.

 Також, встановлено, що приєднання електроустановок замовників до електричних мереж власників, які не є електропередавальними організаціями, здійснюється на умовах і в порядку, що передбачені для приєднання до електричних мереж електропередавальних організацій.

В статті 24 Закону відтепер закріплено права, обов’язки та відповідальність не тільки енергопостачальників, але й електропередавальних організацій. Так, закріплюється, що електропередавальна організація, що здійснює передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, не має права відмовити замовнику, який має намір приєднати електроустановки до цих мереж, у наданні послуг з приєднання. Електропередавальна організація, що здійснює передачу електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами, не має права самостійно змінювати видані технічні умови на приєднання або скасовувати їх з підстав, які не передбачені договором про приєднання. Електропередавальна організація оприлюднює та щопівроку оновлює на своєму веб-сайті в мережі Інтернет інформацію за всіма трансформаторними підстанціями на території здійснення ліцензованої діяльності щодо їх номінальної потужності, приєднаної потужності, потужності, що приєднується за договорами про приєднання, резерву потужності з урахуванням укладених договорів про приєднання. Правилами приєднання електроустановок до електричних мереж можуть встановлюватися додаткові вимоги до інформації, яка підлягає оприлюдненню. Така інформація є відкритою та надається безоплатно.

Крім цього, закріплено, що енергопостачальник, що здійснює постачання електричної енергії на закріпленій території, не має права відмовити замовнику (споживачу), електроустановки якого розташовані на такій території, в укладенні договору про постачання електричної енергії (договору про користування електричною енергією) за умови, що нова електроустановка замовника приєднана або потужність для діючої електроустановки споживача збільшена в установленому законодавством порядку.

Відносно споживачів зазначено, що споживач (власник мереж, які використовуються для передачі електричної енергії іншим суб’єктам господарювання, населенню) зобов’язаний укласти з електропередавальною організацією, яка здійснює ліцензовану діяльність на закріпленій території, договір про спільне використання технологічних електричних мереж.