Про нарахування 3% річних та інфляційних втрат за несвоєчасне здійснення оплати за житлово-комунальні послуги

Верховний Суд України дійшов висновку, що нарахування постачальником комунальних послуг 3% річних та інфляційних втрат, передбачених ч.2 ст. 625 ЦК України, за несвоєчасне здійснення оплати за надані послуги є законним.

Свою позицію ВСУ мотивує тим, що правовідносини з надання та оплати житлово-комунальних послуг є грошовим зобов’язанням, у якому серед інших прав і обов’язків сторін на боржника покладено виключно певний цивільно-правовий обов’язок з оплати отриманих комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора (частина перша статті 509 ЦК України) вимагати від боржника сплатити гроші за надані послуги.

Таким чином, з огляду на юридичну природу правовідносин сторін як грошових зобов’язань на них поширюється дія частини другої статті 625 ЦК України як спеціального виду цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов’язання та закріплена в пункті 10 частини третьої статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» правова норма щодо відповідальності боржника за несвоєчасне здійснення оплати за житлово-комунальні послуги у вигляді пені не виключає застосування правових норм, встановлених у частині другій статті 625 ЦК України.