Верховний Суд України ставить крапку в питанні щодо строків пред’явлення виконавчих документів до виконання

Під час розгляду справи ВСУ дійшов висновку, що виконавчі документи, видані до 9 березня 2011 року пред’являються до виконання у строки, встановлені на момент їх видачі, а виконавчі документи, видані після зазначеної дати можуть бути пред’явлені до виконання протягом одного року з наступного дня після набрання рішенням законної сили.

 Свою позицію ВСУ мотивує тим, що 9 березня 2011 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)». У зв’язку з чим, починаючи з зазначеної дати, відповідно до ч.1,2 ст. 22 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчий лист, виданий на підставі рішення суду в цивільній справі, може бути пред’явлений до примусового виконання протягом одного року з наступного дня після набрання рішенням законної сили.

Також, п. 4 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» зазначеного Закону, виконавчі документи, видані до набрання чинності цим Законом, пред’являються до виконання у строки, встановлені на момент їх видачі.

Таким чином, поширення дії норм вказаного Закону на правовідносини щодо пред’явлення виконавчого документа до виконання залежить від часу видачі такого документа.