При поділі майна подружжя суд може припинити право власності шляхом зарахування зустрічних вимог.

Верховний Суд України під час розгляду справи дійшов висновку, що право власності на частку у спільному майні одного з подружжя може бути припинено, на користь іншого з подружжя, шляхом зарахування зустрічних вимог.

Свою позицію ВСУ мотивує тим, що відповідно до норм сімейного та цивільного кодексів України при поділі майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, в разі, якщо речі є неподільними, присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно допускається лише за його згодою та за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду. У разі недосягнення такої згоди суд може присудити одному з подружжя річ у натурі, а іншому грошову компенсацію. При цьому, обов’язковою умовою є попереднє внесення суми цієї грошової компенсації на депозитний рахунок суду тим з подружжя, який претендує на право власності частки іншого.

Проте, якщо у того з подружжя котрому буде присуджено компенсацію за його частку у спільному майні існує ще й грошова заборгованість, перед іншим з подружжя, та її розмір не менший за вартість цієї частки, то необхідність внесення коштів на депозитний рахунок суду відпадає, адже ці суми компенсуються шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог.