Про захист прав інвесторів (ВХСУ в інформаційному листі)

 Вищий господарський суд України опублікував інформаційний лист від 25.04.2016 року № 01-06/1474/16 у зв'язку з набранням законної сили 01.05.2016 року Закону України від 07.04.2015 № 289-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів »(далі - закон).

Даним законом в господарський процес вводиться нова категорія справ - справи у спорах між господарським товариством та його посадовою особою (в тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, завданих такою посадовою особою господарському товариству його діями (бездіяльністю).

Внаслідок чого, законом внесені відповідні зміни в тому числі до ст.ст. 21, 28 Господарського процесуального кодексу України щодо визначення сторін цієї категорії справ, вимог до їх представників і особливостей реалізації ними прав в судовому процесі.

Позивачем у таких справах є господарське товариство, в інтересах якого подано позов про відшкодування збитків, заподіяних цьому суспільству діями (бездіяльністю) його посадової особи.

Право подати до господарського суду позовну заяву від імені господарського товариства, а так само заяву про проведення представництва позивача надано учаснику (акціонеру) цього товариства, якому сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу (простих акцій) товариства. Ці особи матимуть статус представника відповідного товариства.

Такий представник може здійснювати представництво товариства особисто (якщо він є фізичною особою), через свої органи (якщо він є юридичною особою), через органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування (якщо він є державою, Автономною Республікою Крим, територіальною громадою), через інших своїх представників. При цьому учасник (акціонер), якому сукупно належить 10 і більше відсотків статутного капіталу (простих акцій) товариства, може здійснювати представництво товариства через одного з учасників (акціонерів) або спільно уповноважити на це іншу особу.

Згідно зі змінами, внесеними законом в статті 21, 28 ЦПК України, відповідачем в новій категорії справ є посадова особа (в тому числі посадова особа, повноваження якої припинені), до якої пред'явлено позовну вимогу про відшкодування збитків, завданих господарському товариству її діями або бездіяльністю. Відповідно, в цій категорії справ вказана посадова особа не має права представляти товариство і призначати представника для участі в справі від імені господарського товариства.

Особливості реалізації зазначеними представниками прав про відмову від позову, зменшення розміру позовних вимог, зміни предмета або підстави позову, укладення мирової угоди, відмови від апеляційної чи касаційної скарги можливо лише за письмовою згодою всіх представників цього товариства (ч.9 статті 28 ГПК України).

 При цьому всі рішення, прийняті судом в рамках таких справ, будуть оприлюднені в особливому порядку на сайті Вищого господарського суду України з метою інформування третіх осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути порушені в разі задоволення таких позовів.