Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ надав роз’яснення щодо порядку здійснення судового контролю слідчими суддями у кримінальному провадженні.

 Так, ВССУ у своєму листі від 16.06.2016 року за №223-1650/0/4-16 звернув увагу місцевих та апеляційних судів на наступне.

Клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, у тому числі запобіжних заходів,  подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

При цьому, під органом досудового розслідування слід розуміти слідчі підрозділи органів Національної поліції, органів безпеки, органів, що здійснюють контроль за податковим законодавством, органів державного бюро розслідувань, а також підрозділ детективів, внутрішнього контролю НАБУ,  а не сам правоохоронний орган.

У випадку проведення досудового розслідування слідчою групою клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження також розглядаються слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що здійснює відповідне розслідування. Підставою для визначення територіальної юрисдикції при розгляді таких клопотань є постанова керівника відповідного органу досудового розслідування про створення слідчої групи, в якій визначено місце проведення досудового розслідування.

Також, ВССУ зауважує, що вказане правило слід застосовувати і до розгляду клопотань, територіальна підсудність щодо яких прямо не визначена.

Заявлення відводів судді, який розглядає відвід слідчому судді, а отже не здійснює повноважень судді (слідчого судді) у цьому кримінальному провадженні, а лише перевіряє наявність підстав, що виключають участь судді у кримінальному провадженні, КПК не передбачено.  Заявлення відводів такому судді можна розцінювати як зловживання правом на відвід з метою затягування кримінального провадження та відповідно залишати такі заяви без розгляду.

Слідчий суддя має розглянути клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження у строки, визначені законом, порушення цих строків не допускається. Клопотання, яке надійшло у переддень святкового чи вихідного дня, має бути розглянуто за першої об'єктивної можливості.

Крім того, ВССУ зазначає, що загальний принцип щодо гласності та відкритості судового провадження з огляду на системний аналіз ст. 27 КПК, а також з урахуванням змісту норми, яка передбачає пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання представників ЗМІ, у структурі КПК, зокрема, в частині, що стосується присутності інших, окрім конкретно визначених процесуальним законом, осіб, розповсюджується лише на судові засідання судового провадження та не застосовується на стадії досудового розслідування кримінального провадження.