Підсудність справ з оскарження постанов державних виконавців.

Пленум ВССУ змінив юрисдикцію оскарження постанов державних виконавців, винесених під час здійснення примусового виконання судових рішень у цивільних справах.

 Постановою Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України №4 від 03.06.2016р. внесено зміни до постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України №6 від 07.12.2014р. «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судових рішень у цивільних справах», відповідно до яких, справи щодо оскарження постанов державних виконавців про стягнення виконавчого збору, витрат, пов’язаних з організацією та проведенням виконавчих дій і накладенням штрафу, прийнятих у виконавчих провадженнях стосовно примусового виконання судового рішення у цивільній справі, належать до розгляду в порядку цивільного судочинства.

Окрім цього, якщо оскаржуються рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби, прийняті (вчинені, допущені) із метою виконання зведеного виконавчого провадження, в якому об’єднано виконавчі провадження щодо виконання судових рішень судів різних юрисдикцій та/чи рішень інших органів (посадових осіб), то скарга підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства в тій частині, яка стосується виконання судового рішення, ухваленого відповідно до ЦПК України, а в іншій частині суд відмовляє у відкритті провадження у справі.