ВСУ щодо поділу подружжям недобудованого майна

 

  Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 22 листопада 2016 року ухвалив постанову у справі № 6-1133цс16 про поділ спільного майна подружжя .

Приймаючи постанову по справі, суд зазначив, що відповідно до ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції. Апеляційний суд не обмежений доводами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення.

Прийнявши до розгляду апеляційну скаргу заявниці та за результатами її розгляду постановивши ухвалу про залишення без змін ухвали суду першої інстанції, апеляційний суд вищезазначені вимоги закону залишив поза увагою.

Відповідно до ч. 5 ст. 175 ЦПК України якщо умови мирової угоди суперечать закону, суд постановляє ухвалу про відмову у визнанні мирової угоди і продовжує судовий розгляд.

В данному випадку, було встановлено, що суд не перевірив наведених в апеляційній скарзі доводів про те, що в поділ майна між подружжям увійшли нежитлові приміщення в будівлі житлово-комерційного призначення, яка не завершена будівництвом, в установленому законом порядку не введена в експлуатацію, право власності на приміщення за жодним з подружжя в установленому законом порядку не зареєстровано.

Таким чином, суд не має законних підстав на поділ подружжям нерухомого майна, будівництво якого не завершено у встановленому законодавством порядку.