Висновок ВСУ про стягнення складних відсотків за рішенням іноземного суду.

 Рішенням іноземного суду, яке просить визнати та допустити до виконання на території України стягувач, визначено до сплати позивачу 17 млн 536 тис. доларів США як відшкодування збитків, а також складні відсотки на цю суму, що обчислюються поквартально за ставкою 4 %, з дати невиконання зобов’язань – 11 січня 2011 року і до дати повного відшкодування збитків.

Верховний Суд України, під час розгляду справи №6-1197цс16 дійшов висновку про неможливість надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду щодо стягнення складних відсотків, розмір яких визначено у вигляді розрахунку, а не конкретної суми.

Свою позицію ВСУ мотивув тим, що відповідно до вимог статті 19 Конституції України органи державної влади України зобов’язані діяти в межах повноважень, що передбачені законами України, а Закон України «Про виконавче провадження» не надає права державному виконавцю самостійно обчислювати суму, яка належить до стягнення, і для виконання такого рішення державний виконавець змушений буде вийти за межі своїх повноважень.