Протягом 2017 року діє мораторій на проведення органами державного нагляду планових перевірок

Початок року відзначився в тому числі і деякими змінами законодавства - 01.01.2017 року набрав чинності Закон України  «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».
Зазначений нормативно - правовий акт був прийнятий з урахуванням того, що обмеження діяльності контролюючих органів є ефективним механізмом для спрощення адміністрування та зменшення навантаження на підприємництво.
З метою забезпечення балансу між стимулюванням розвитку підприємництва в Україні та виконання конституційних прав громадян був запропонований механізм введення обмежень на дії контролюючих органів, який гарантує надання державного захисту в випадку порушення конституційних прав громадян.
Однак, вищенаведеним законом також передбачено, що можуть проводитись позапланові перевірки з чітко визначених законодавцем підстав, а саме: обґрунтоване звернення фізичної особи про порушення суб'єктом господарювання її законних прав (за погодженням Державної регуляторної служби, що підлягає обов'язковому попередньому оприлюдненню на її офіційному веб-сайті); письмова заява суб'єкта господарювання; рішення суду; аварія, смерть потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов'язано з діяльністю суб'єкта господарювання.
Є і інші винятки, так, наприклад, дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органом державного регулювання діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, Державною службою України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, Державною фіскальною службою України, Державною службою України з питань праці, Державною екологічною інспекцією України, Антимонопольним комітетом України та іншими, повний перелік яких викладено у ст. 6 наведеного закону.
Таким чином, по закінченню 12 місяців можна буде відзначити, чи мало місце поліпшення бізнес-клімату в Україні за наслідком обмеження проведення перевірок усіх підприємств, установ та організацій, фізичних осіб – підприємців незалежно від обсягу доходу органами державного нагляду (контролю) та зниження адміністративного тиску на бізнес.