Суд вправі стягнути борг виключно в національній валюті незалежно від валюти зобов'язання.

25.01.2017 року Вищим господарським судом України по справі № 904/4316/15 було підтримано позицію апеляційного суду про відмову у позові в частині стягнення  3% річних за договором, які були заявлені та обраховані позивачем в доларах США. Що вказує на те, що не дивлячись  на наявність  правових підстав згідно ст. 625 ЦК України, позивач помилково визначив предметом позову суму іноземної валюти, у той час як предметом позову у даному випадку може бути виключна національна валюта України у відповідному розмірі.

Вищий господарський суд України зазначає, що аналіз законодавства дає підстави вважати, що незалежно від валюти боргу (тобто грошової одиниці, в якій обчислена сума зобов'язання), валютою платежу, тобто засобом погашення грошового зобов'язання і фактичного його виконання є національна валюта України - гривня.

Відповідно, у національній валюті України підлягають обчисленню і стягненню і інші складові грошового зобов'язання (пеня, штраф, неустойка, проценти) та виплати, передбачені ст. 625 ЦК України.