Невиконання вимог податкового кодексу України при призначенні перевірки призводить до визнання такої перевірки незаконною та, як наслідок, відсутності правових наслідків такої

Формула Захисту захистила інтереси приватного нотаріуса в суді першої та апеляційної інстанції за позовом до Центральної ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області про визнання протиправним та скасування наказу про проведення перевірки.

Визнаючи протиправним та скасовуючи наказ на проведення перевірки суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, зазначив,    що наказ про проведення перевірки не містив відомостей про порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, або наявності недостовірних даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків, а також не містив відомостей про ненадання нотаріусом пояснень на запит податкового органу,  як того вимагає п.п. 78.1.1., 78.1.4. п. 78.1 ст. 78 Податкового Кодексу України.

Таким чином, за відсутності доказів виявлення фактів, що свідчать про порушення приватним нотаріусом  податкового, валютного та іншого законодавства або доказів  ненадання пояснень в десятиденний строк на запит податкового органу, податковий орган  не мав підстав для проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та прийняття відповідного наказу.

Аналогічні висновки викладені Вищим адміністративним судом України в ухвалі від 16.09.2014 року у справі № К/800/535/14 та ухвалі від 07.07.2014 року у справі  № К/9991/52816/12, а також у висновку Верховного Суду України, викладеному в постанові від 27.01.2015 року у справі 21-425а14.