Суд відмовив слідчому у встановленні строку стороні захисту, клієнту на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження

            Слідчий звернувся до суду із клопотанням про встановлення строку для ознайомлення стороні захисту, підозрюваному з матеріалами кримінального провадження, до яких надано доступ, вказуючи на зволікання.

            Відповідно до ч.10 ст.290 КПК України, сторонам кримінального провадження надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов'язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження вважається такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів.

            В частині 3 статті 28 КПК України визначені критерії для визначення розумності строків кримінального провадження: 1) складність кримінального провадження; 2) поведінка учасників кримінального провадження; 3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

            Європейський суд у своїй усталеній практиці неодноразово зазначав, що право на захист не є абсолютним, а за змістом статті 6 Конвенції прийнятними є лише вкрай необхідні заходи, які обмежують право на захист. Підпункт «b» пункту 3 наведеної конвенційної норми гарантує обвинуваченому «мати час і можливості, необхідні для підготовки свого захисту», а це означає, що така підготовка охоплює все, що є «необхідним» для підготовки розгляду справи судом. Крім того, можливості, доступні кожному, хто обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, мають включати ознайомлення для цілей підготовки свого захисту з результатами розслідувань, які проводилися протягом усього провадження у справі. Однак, питання адекватності часу і можливостей, наданих обвинуваченому, суд має вирішувати в контексті обставин кожної конкретної справи.

            Відмовляючи у задоволенні клопотання слідчого, суд зазначив, що враховуючи об'єм та складність даного кримінального провадження, та умови доступу до них, відсутність зволікань сторони захисту, підозрюваного при здійсненні ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, враховуючи також вихідні і святкові дні у вказаний період часу, то правові підстави для задоволення клопотання слідчого відсутні.