Суд скасував наказ податкового органу про проведення перевірки приватного нотаріуса — клієнта Формули Захисту.



Судом апеляційної інстанції залишено без змін рішення суду першої інстанції про визнання протиправним та скасування наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки самозайнятої особи — приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу.

Згідно з нормами статей 73, 77, 78, 79 Податкового Кодексу України обов’язковою підставою для направлення запиту податковим органом є виявлення фактів, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, та/або недостовірності даних, що містяться у податкових деклараціях, поданих платником податків. Саме за таких обставин у контролюючого органу є право витребування у платника податків пояснень і їх документальних підтверджень.

Суд апеляційної інстанції, погодився з висновком суду першої інстанції, що запит податкової інспекції містить посилання на дані податкової звітності позивача за 2015 рік, жодних обставин про протиріччя або недостовірність даних, які в них містяться, в запиті не наведено, так само як і не зазначено фактів, які свідчать про порушення позивачем приписів законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Отже, висновок податкового органу про наявність протиріч або недостовірність даних у податкових звітах позивача, наявність обставин, які б свідчили про порушення позивачем приписів законодавства, ґрунтується виключно на припущеннях та у надісланому запиті не підтверджений жодними обставинами.