Суд скасував рішення міграційної служби про позбавлення громадянства клієнта нашого адвокатського об'єднання

Судом апеляційної інстанції залишено без змін рішення суду першої інстанції про визнання протиправним та скасування рішення міграційної служби про скасування рішення про набуття особою громадянства України.

За обставинами справи міграційною службою майже через десять років було встановлено подання особою свідомо неправдивих відомостей для набуття громадянства, що стало підставою для скасування рішення про набуття громадянства відповідно до ст. 21 ЗУ "Про громадянство України", а також для визнання недійсним паспорту громадянина України відповідно до ст. 24 ЗУ "Про громадянство України".   

Такого висновку відповідач дійшов після проведення перевірки відомостей щодо фактичного проживання матері особи, яка набула громадянство України за територіальним походженням.

На час прийняття рішення про набуття особою громадянства України подана позивачем заява була прийнята, а правильність її заповнення та всі необхідні документи додані до заяви, були перевірені уповноваженими особами суб'єкта владних повноважень.  

Однак, картка прописки, що була подана позивачем разом з іншими документами та заявою про оформлення набуття громадянства України за територіальним походженням,  вважалась засобом обліку зареєстрованих в житловому приміщенні громадян, а тому містила підписи посадових осіб ГУМВС України в Харківській області.

Натомість, відповідачем не надано доказів на підтвердження фактів, які б свідчили про подання позивачем під час оформлення паспорту громадянина України свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, чи приховування позивачем будь-якого суттєвого факту, за наявності якого позивач не мав права набути громадянство України.

Скасовуючи рішення органу владних повноважень та задовольняючи позовні вимоги, суди першої та апеляційної інстанції зазначили, що виявивши допущене порушення процедурних норм посадовою особою державного органу та не довівши жодним чином протиправності дій позивача, відповідач встановив негативні наслідки саме для позивача, що є неприпустимим.

Суди наголосили, що скасування рішення про оформлення набуття громадянства потребує доведеності та наявності письмових доказів щодо встановлення факту подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів.

У даній справі, позивач довів виконання ним всіх передбачених Законом заходів, необхідних для отримання громадянства України і відсутність з його боку подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів.

З повним текстом постанови суду апеляційної інстанції можна ознайомитись за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/77911119.