Договір з податковою не завжди - договір

Однак, незважаючи на досягнуту домовленість, кожного разу при сплаті підприємством чергового платежу, податкова нараховувала йому штрафні санкції на суму, що була своєчасно сплачена в терміни, що визначені графіком.

У нашого клієнта виникла заборгованість зі сплати земельного податку. Податковий борг було визнано під час розгляду справи в суді ще в 2016 році. У подальшому, на підставі рішення податкової було укладено договір про розстрочення (відстрочення) податкового боргу на 4 роки, зі сплатою щомісячних сум по графіку платежів.

Однак, незважаючи на досягнуту домовленість, кожного разу при сплаті підприємством чергового платежу, податкова нараховувала йому штрафні санкції на суму, що була своєчасно сплачена в терміни, що визначені графіком.

Свої діі податкова пояснювала правовою нормою Податкового кодексу України, яка надає їй право застосовувати штрафні санкції незалежно від рішення про розстрочення (відстрочення). Так, податкова провела камеральну перевірку  підприємства за 2016, 2019 роки, під час якої повторно дослідила одну й ту саму податкову звітність підприємства за 2016 рік та в результаті нарахувала штрафні санкції за несвоєчасну сплату все того ж земельного податку.

Таким чином виникла ситуація, коли платнику податків легше було не дотримуватись зобов‘язань за графіком платежів, оскільки після здійснення чергового платежу підприємству відразу нараховувалися штрафи.

Ми вважали неприпустимим нарахування штрафних санкцій за сплату земельного податку по затвердженому графіку, оскільки така заборгованість уже була визнана в судовому порядку, а право на її розстрочення виникло у платника на підставі чинного рішення податкового органу.

У зв‘язку з цим, ми звернулися до суду та під час слухання справи доводили, що фактично податковий орган застосовує санкції повторно за одне й те саме порушення. Більше того, незаконні дії суб‘єкта владних повноважень змушують підприємство вдруге доводити свою невинуватість в суді за фактами, які раніше досліджувалися та яким була надана оцінка судом, що і стало підставою для прийняття податковим органом рішення про розстрочення (відстрочення) сплати податкового зобов’язання.

Суди задовольнили наш позов та ствердно зазначили, що відповідно до положень податкового законодавства штрафні санкції не нараховуються у разі прийняття контролюючим органом рішення про розстрочення (відстрочення) сплати грошового зобов`язання (податкового боргу) з дати прийняття такого рішення, яке, відповідно до актів перевірок уже досліджувалось податковим органом та згідно ухвали суду від 2016 року.

Тому, висновок податкового органу, що незалежно від того, з яких причин платником податку не було своєчасно погашено узгоджену суму грошового зобов`язання (зокрема, розстрочення чи відстрочення грошового зобов`язання або податкового боргу) і такий платник після фактичного погашення боргу повинен сплатити суму штрафу у розмірі, який залежить від терміну прострочення, є помилковим і необґрунтованим, оскільки чинним законодавством не встановлено такого обов`язку платника податків.

З повним текстом постанови суду можна ознайомитись за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/95363405