Андрій Котляр успішно захистив клієнта у кримінальному провадженні за обвинуваченням у справі про недекларування (ч.1 ст. 366-2 КК України у редакції, чинній до 21.07.2021 року)

Особливістю провадження даної категорії справ є скорочені терміни проведення дізнання, на відміну від стадії досудового розслідування, та можливість застосування спрощеної процедури судового розгляду, що певною мірою звужує права сторони захисту.

До того ж, це була перша справа про кримінальний проступок, яка була направлена прокурорами САП Офісу Генерального прокурора до Вищого антикорупційного суду за обвинуваченням чинного Народного депутата України у внесенні до щорічної декларації за 2020 рік завідомо недостовірних відомостей про майно, яке перебувало у володінні та користуванні парламентарія.

Однак, завдяки обраній стратегії захисту, розгляд даної справи Вищим антикорупційним судом здійснювався на протязі більше пів року та були досліджені необхідні письмові докази, допитані всі свідки, експерти, які на звернення детективів НАБ України склали висновок про вартість незадекларованого майна ще на стадії дізнання.

Сторона захисту наполягала на відсутності складу проступку в діях Народного депутата України та послідовно доводила свою правову позицію.

У підсумку суд прийшов до висновку про необхідність звільнити клієнта від кримінальної відповідальності за ч.1 ст. 366-2 КК України у зв’язку з закінченням строків давності для притягнення до відповідальності та закрив кримінальне провадження.

Закриття кримінального провадження зі звільненням від кримінальної відповідалності дозволяє клієнту в подальшому обіймати посади, пов’язані зі здійсненням функцій представника влади в органах державної влади та продовжувати здійснювати діяльність у статусі Народного депутата України.