Справу за обвинуваченням клієнта у службовому зловживанні закрито

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження, за яким клієнта було обвинувачено у службовому зловживанні.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснювалося НАБУ за процесуального керівництва САП по факту заволодіння у 2011 році 32,048 млн грн при закупівлі Міністерством екології та природних ресурсів України послуг із дистанційного зондування землі.

Спочатку слідство кваліфікувало дії клієнта за ч.2 ст. 28, ч.5 ст. 191 КК України та ч.1 ст. 366 КК України. Клієнта було оголошено в міжнародний розшук.

Однак, сторона захисту надала переконливі докази, що клієнт: і) не ухиляється від органів досудового розслідування; іі) тривало та постійно проживає закордоном; ііі) готовий надавати свідчення на підтвердження своєї правової позиції у непричетності до діянь, які йому інкримінуються.

У результаті застосування обраної стратегії сторони захисту, Вищим антикорупційним судом було залишено без розгляду клопотання прокурора про обрання клієнту запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Водночас, органом досудового розслідування було прийнято рішення про скасування розшуку клієнта. Дії клієнта були перекваліфіковані з ч.5 ст. 191 КК України на ч.2 ст. 364 КК України.

07 серпня 2023 року Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання захисту та закрив дане кримінальне провадження, звільнивши клієнта від кримінальної відповідальності у зв'язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за ч.2 ст. 364, ч.1 ст. 366 КК України.

Захист клієнта здійснював адвокат Андрій Котляр.