Нова редакція Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

Так, нова редакція закріплює нові строки процедур банкрутства. Процедура розпорядження майном замість 6 місяців триватиме 115 днів, але може бути продовжена не більш ніж на 2 місяці.  Процедура санації може тривати 6 місяців, з продовженням ще на 12 місяців. Строк проведення ліквідаційної процедури – 12 місяців без можливості її продовження. Також, відтепер після відкриття ліквідаційної процедури може бути введена процедура санації боржника, якщо клопотання про її призначення надійде від комітету  кредиторів до початку продажу майна боржника. У процедурі ліквідації ліквідатор самостійно оцінює майно боржника, обов’язкова оцінка майна тепер не вимагається.

Також, нова редакція закону про банкрутство вводить нову позасудову процедуру – санацію боржника до порушення справи про банкрутство, яка полягає в здійсненні засновником (учасником, акціонером) боржника, власником майна (органом, уповноваженим управляти майном) боржника, кредитором, іншими особами системи заходів щодо відновлення платоспроможності боржника з метою запобігання банкрутству боржника шляхом вжиття організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових заходів. Строк дії процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство не може перевищувати 12 місяців з дня затвердження судом відповідного плану санації. Протягом дії цієї процедури не може бути порушено справу про банкрутство боржника за його заявою або за заявою будь-кого з кредиторів. Протягом процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство діє мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство повинно здійснюватись на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Однак, дана норма набирає чинності 19.01.2014 р. До цього моменту офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах - газетах "Голос України" або "Урядовий кур'єр".

 Крім того, змінились вимоги визначення черговості погашення вимог кредиторів. Так, вимоги заставних кредиторів не включаються до жодної з черг, заставне майно боржника не включається до ліквідаційної маси та спрямовуватиметься лише для задоволення вимог заставного кредитора. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення 30-денного строку для їх подання або не заявлені взагалі, не вважаються конкурсними кредиторами, їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

 Також, відтепер справи у спорах з будь-якими майновими вимогами до боржника, стосовно якого порушено справу про банкрутство, розглядатимуться господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство.

Арбітражним керуючим присвячено окремих розділ у новій редакції закону про банкрутство. Відтепер арбітражному керуючому не обов’язково мати статус суб’єкта підприємницької діяльності.