Зміни до Правил дорожнього руху України

  

Зміни передбачають введення в дію нових термінів таких як «газон» - ділянка однорідної території із дерновим покривом, який штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерноутворювальних трав (переважно багаторічних злаків) або одернування; «острівець безпеки» - технічний засіб регулювання дорожнього руху на наземних пішохідних переходах, конструктивно виділений над проїзною частиною дороги та призначений як захисний елемент для зупинки пішоходів під час переходу проїзної частини дороги; «денні ходові вогні» - зовнішні світлові прилади білого кольору, передбачені конструкцією транспортного засобу, установлені спереду транспортного засобу і призначені для покращення видимості транспортного засобу під час його руху у світлий час доби ; «маневрування» - початок руху, перестроювання транспортного засобу в русі з однієї смуги на іншу, поворот праворуч чи ліворуч, розворот, з'їзд з проїзної частини, рух заднім ходом, та «удосконалене покриття» - цементобетонне, асфальтобетонне, залізобетонне або армобетонне збірне покриття, бруківки, вимощені брущаткою і мозаїкою, збірне покриття з дрібнорозмірних бетонних плит, із щебеню і гравію, оброблених органічними і в'язкими матеріалами. Змінено поняття «темної пори доби» - це частина доби від заходу до сходу сонця.

            Для зменшення ризику виникнення дорожньо-транспортних пригод на позаміських дорогах Правила дорожнього руху доповнено вимогою, згідно з якою в період з 1 жовтня по 1 травня транспортні засоби зобов’язані рухатися за межами населеного пункту у світлу пору доби із увімкненими денними ходовими вогнями чи ближнім світлом фар.

            Передбачено також посилення вимог проїзду повз транспортні засоби з розпізнавальним знаком «Діти», що полягає в обов’язковому зниженні водіями, що рухаються по суміжній смузі, швидкості, а у разі необхідності – здійсненні ним зупинки для уникнення наїзду на дітей, що виходять з автобусу. В свою чергу, на транспортному засобі з розпізнавальним знаком «Діти» під час посадки (висадки) до (з) нього пасажирів повинні бути увімкнені проблискові маячки оранжевого кольору та (або) аварійна світлова сигналізація.

            Крім того, змінами запроваджуються європейські зразки дорожніх знаків та дорожньої розмітки. Дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою і можуть бути постійними, тимчасовими та із змінною інформацією. Лінії горизонтальної розмітки мають білий колір, синій колір має лінія, якою позначаються майданчики для паркування, відведені на проїзній частині. Жовтий колір мають лінії, якими позначаються межі смуги для руху маршрутних транспортних засобів. Оранжевий колір мають лінії тимчасової розмітки.