Коментар до розділу Х ПРИКІНЦЕВИХ ПОЛОЖЕНЬ Кримінального процесуального кодексу України

Кримінальний процесуальний кодекс України набув чинності 20 листопада 2013 р., крім положень, що стосуються кримінального провадження щодо кримінальних проступків, які вводяться в дію одночасно з набранням чинності законом України про кримінальні проступки. Оскільки такого закону України на день набрання чинності цим Кодексом ще немає, то норми процесуального законодавства, які стосуються кримінального провадження щодо проступків, тимчасово – до дня набрання чинності законом України про кримінальні проступки – не діють.

Коментарем роз’яснено, що досудове розслідування кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини), підслідні слідчим органам внутрішніх справ (предметна підсудність). Слідчі органів державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених службовими особами, які займають особливо відповідальне становище відповідно до частини першої статті 9 Закону України "Про державну службу", особами, посади яких віднесено до 1 - 3 категорій посад, суддями та працівниками правоохоронних органів (персональна підсудність). Однак положення зазначених процесуальних норм не діють, тобто досудове розслідування зазначених видів злочинів та кримінальних правопорушень щодо названої категорії осіб слідчі органів внутрішніх справ та органів Державного бюро розслідувань не здійснюють. Досудове розслідування таких правопорушень провадять слідчі органів прокуратури, які вправі здійснювати його до дня початку діяльності Державного бюро розслідування, але не пізніше п’яти років із дня набрання чинності КПК України.

Відповідно до частини третьої статті 543 Митного кодексу України митними органами України є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи, спеціалізовані митні органи, митниці та митні пости, які згідно з пунктом 10 частини другої статті 544 цього Кодексу, реалізуючи митну політику України, наділені повноваженнями на проведення оперативно-розшукових заходів у рамках, визначених КПК України та іншими законодавчими актами. Однак право на здійснення під час кримінального провадження слідчих та інших дій з підстав та у порядку, передбачених КПК України, оперативні підрозділи органів Державної митної служби України набувають не в день набрання чинності цим Кодексом, а через рік після цього, тобто 21 листопада 2013 року.

Згідно з додатковою умовою, зазначеною у частині другій статті 45 КПК України, захисником може бути адвокат, відомості про якого внесені до Єдиного реєстру адвокатів України. З цього законодавчого положення випливає, що адвокати, відомості про яких не внесені до Єдиного реєстру адвокатів України, вправі бути захисниками у кримінальних провадженнях упродовж одного року від дня створення цього Реєстру. Із письмового повідомлення Національної асоціації адвокатів України вбачається, що Єдиний реєстр адвокатів України почав функціонувати з 16 січня 2013 року. А отже, положення частини другої статті 45 цього Кодексу наберуть чинності через рік після створення зазначеного Реєстру, тобто з 16 січня 2014 року.