Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 13 травня 2013 року № 01-06/796/2013 р. про деякі питання реорганізації банків та розгляду справ у спорах, що виникають у виконанні господарських договорів.

1. Особливості припинення банку як юридичної особи згідно з ч. 4 ст. 104 ЦК України встановлюються  Законом України «Про банки і банківську діяльність»  (далі – Закон). Оскільки в силу вимог ст. 6 Закону банки в Україні створюються у формі публічного акціонерного товариства або кооперативного банку, обов’язковому врахуванню підлягають норми розділу ХVI Закону України «Про акціонерні товариства», якими врегульовано питання припинення акціонерного товариства.

     Для здійснення реорганізації банку на підставі рішення  власників банку, необхідною умовою є  надання попереднього дозволу Національного банку України на реорганізацію банку та затвердження Національним банком України плану реорганізації банку. У разі реорганізації банку шляхом перетворення, до таких правовідносин норми законодавства щодо припинення юридичної особи не застосовуються.

               

2. Обсяг прав та обов’язків, що переходять від банків, які реорганізуються, до банків-правонаступників залежить від обраної форми реорганізації юридичної особи. Так, реорганізація банку може здійснюватися, зокрема, шляхом злиття, приєднання, поділу та виділення.

 

3. Реорганізація акціонерного товариства здійснюється на підставі договору про злиття (приєднання) або плану поділу (виділу, перетворення), умови яких розробляються  наглядовою радою кожного акціонерного товариства. При цьому,  реорганізація  може бути розпочата  лише після затвердження Національним банком України плану реорганізації, який, крім інших необхідних заходів, повинен передбачати подання  Національному банку України відповідних документів, необхідних для погодження статуту існуючого банку.

 

4. Належними та допустимими доказами правонаступництва щодо окремого зобов’язання є відповідний договір, на підставі  якого воно виникло, передавальний акт/розподільчий баланс  та статут правонаступника.

 

5. За умови наявності відповідних зобов’язань на дату реорганізації юридичної особи моментом переходу прав та обов’язків банку, що реорганізується, до банку – правонаступника слід вважати дату внесення до ЄДР запису про припинення суб’єкта господарювання, що реорганізується, та запису про державну реєстрацію створеної юридичної особи –правонаступника.