Новини кримінальної практики.

Суд закрив кримінальне провадження щодо клієнта, якого обвинувачували в службовій недбалості.

За версією сторони обвинувачення, керівник підрядної організації не здійснив у повному обсязі контроль за проведенням робіт та фактичного обсягу виконаних будівельних робіт, чим неналежно виконав свої службові обов'язки в рамках договору підряду, в результаті чого з рахунку комунального підприємства на рахунок господарського товариства були перераховані грошові кошти. Наступного дня грошові кошти були перераховані в повному обсязі на рахунок іншої субпідрядної організації, та як стверджувало слідство, в подальшому привласнені.

За фабулою обвинувачення, дії клієнта були кваліфіковані органом досудового розслідування за ч.2 ст. 367 КК України, як такі, що виразились у вчиненні службової недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки.

Інкриміноване клієнту кримінальне правопорушення відносилося до злочинів середньої тяжкості, для яких згідно п.3 ч.1 ст. 49 КК України (у редакції чинній на момент вчинення кримінального правопорушення) встановлено строк давності у п’ять років.

Відповідно до ст. 44 КК України особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

Зі змісту ст. 49 КК України (в редакції, чинній на час вчинення злочину) вбачається, що звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням строків давності є обов’язковим і застосовується за таких умов: 1) вчинення особою кримінального правопорушення; 2) з дня вчинення кримінального правопорушення і до набрання вироком законної сили минули визначені ч.1 ст. 49 КК строки давності; 3) особа не ухилялася від досудового розслідування або суду; 4) особа до закінчення зазначених у ч.1 ст. 49 КК строків не вчинила нового злочину.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло п’ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості.

У свою чергу, обвинувачений погодився на звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ч. 1 ст. 49 КК УКраїни у зв'язку з закінченням строків давності, хоча і не визнав своєї вини у вчиненні інкримінованого йому злочину. Визнання винуватості в такому випадку є правом, а не обов`язком підозрюваного, обвинуваченого, а отже невизнання вказаними особами своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення за наявності їхньої згоди на звільнення від кримінальної відповідальності не може бути перешкодою в реалізації ними свого права на таке звільнення та правовою підставою для відмови судом у задоволенні заявленого клопотання.

 

Дотримання умов, передбачених ст. 49 КК України, є безумовною й обов’язковою для суду підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Заявлене клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності на стадії судового розгляду передбачає, що обвинувачений фактично відмовляється від свого права на повний судовий розгляд, а закриття кримінального провадження з цих підстав не вказує про його винуватість чи невинуватість, не реабілітує його за вчинені дії. У разі, якщо обвинувачений наполягає на його звільненні від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням строків давності, суд не звільняється від обов’язку невідкладно розглянути таке клопотання і задовольнити його за наявності для цього підстав, однак позбавляється можливості продовжити судовий розгляд у справі, враховуючи, що розгляд такого клопотання є першочерговим.

Оскільки з дня вчинення обвинуваченим кримінального правопорушення, за викладених в обвинувальному акті фактичних обстави, сплили встановлені п.3 ч.1 ст. 49 КК України строки притягнення до кримінальної відповідальності, при цьому, строк давності не переривався та не зупинявся, суд задовольнив заявлене клопотання звільнивши обвинуваченого від кримінальної відповідальності, та закрив кримінальне провадження.

Захист клієнта здійснював Андрій Котляр.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/118317229